måndag 25 november 2013

Facklig kurs på ACC

Det har varit en masstid dag på ACC med mycket viktigt arbete. Genomgående under dagen var att belysa lärares arbetsuppgifter och tidsåtgången för varje uppgift. Vissa uppgifter är självklara men del uppgifter kan man kanske ta bort.

Viktigt att ha en dialog med arbetsgivaren om vad man kan göra för att arbetsbelastningen ska vara i balans. Det handlar om att bygga ett förtroende med sin arbetsgivare och att arbetsgivaren i sin tur är öppen för förändring och hitta andra lösningar.

Åsikter från publikum:
  - Det handlar om ekonomi och att flera personer behöver komma in i skolvärlden för att ta de uppgifter som lärare inte behöver göra. 
  - De uppgifter som inte är direkt anknutna till undervisningen och den låga lönen gör att få söker till lärarutbildningen.
  - När ska vi göra denna inventering bland våra medlemmar?

Mina egna tankar är att i första hand sätta ord och siffror på de uppgifter som vi verkligen gör. Göra det synligt för oss själva och sen för arbetsgivaren. När vi väl har gjort detta tror jag att vi kan gå till arbetsgivaren och förhandla, påverka och säga NEJ när nästa arbetsuppgift läggs på.

Det handlar om att hålla koll på sin vardag, sina arbetsuppgifter och i förlängningen sin hälsa.