söndag 30 september 2012

StarCraft2 update

Nu har det hänt mycket inom SC2 världen så jag känner att jag behöver skriva av mig lite.
Jag vet inte riktigt vart jag ska börja men here we go...

Rankingen: Stephano och Nerchio är de ända två som är icke koreaner bland topp 10. Bästa svensk är SaSe på 39 plats.

GSL: NaNiwa blev utslagen ur Code A och är därmed inte med i GSL. I GSL är vi annars framme vid kvartsfinal och följande spelare möter varandra. Rain vs Hero, Mvp vs Symbol, Taeja vs Leenock, Marineking vs Life.

Thor open 2012: CDON och fragbite ordnar en turnering tillsammans den 8-9/12. 100000kr till vinnaren medans tvåan och trean får nöja sig med 30000 och 20000kr.

Axiomesports: Totalbiscuit och hans fru Genna har startat ett SC2 lag som går under namnet Axiomesports. Husky är också med på ett hörn som sponsor. Första lagmedlemmen är Crank.

Apollo: Apollo har kommit ut med en ny tutorial för zerg. Tanken är att Apollo ska göra fyra nya tutorials för varje ras där han ger sina tips om micro och macro.

Det finns säkert mycket mer som man skulle kunna nämna men enligt mig är detta det mest intressanta. :)

Källor:
  • http://www.reddit.com/r/starcraft/comments/10jeya/axiom_esports_headed_by_tb_and_wife_jenna_will/
  • http://www.rakaka.se/?newsID=19883
  • http://www.gosugamers.net/starcraft2/rankings/gamers

Nya Läraravtalet missnöjd eller nöjd?

Avtalet i korthet:
 
  • Avtalet är fyraårigt och innehåller en löneökning med minst 4,2 procent det första året.
  • År två ligger löneökningen på det så kallade märket, och följs av två sifferlösa år.
  • Det fjärde året är uppsägningsbart.
  • I snitt innebär avtalet ca 1.100 kronor mer per månad för landets lärare.
  • Löneökningen 2012 gäller retroaktivt från och med den första april vilket innebär i genomsnitt drygt 9.000 kronor som ett engångsbelopp.
  • Jämfört med andra yrkesgrupper på arbetsmarknaden får lärarna i genomsnitt 5.200 kronor mer 2012. 
Detta är hämtat från Lärarnas Riksförbunds sida på facebook. LR har också kämpat länge med att lärarna ska få en ordentlig löneökning på 10000kr. 

Så nu när det har gått några dagar och jag har fått fundera lite över vad som har hänt så kanske man kan uttala sig lite om det nya avtalet.

Jag tyckte då att samtliga lärare i vårt land skulle gå ut i en strejk för att verkligen markera att vi är missnöjda med vår arbetssituation. Den möjligheten finns inte längre. Det vi kan göra nu är att demonstrera och säga vad vi tycker. På denna punkt blev jag missnöjd.

Löneökning på 4.2 % det kan i och för sig vara helt okay men LR kämpade för 10000kr mer i löneökning och även om det var en summa som jag själv inte riktigt trodde att vi skulle få så känns det ändå rätt tråkigt att jag själv nu får en löneökning på 1000kr. På denna punkt missnöjd.

Löneökning på märket och två sifferlösa år. Nu blir jag lite nervös. Två sifferlösa år kan betyda vad som helst. Vem/vilka bestämmer siffrorna? Blir det en förhandling eller är det läget i samhället eller blir det politikerna eller vem bestämmer hur stor löneökningen blir? Säkert ingen som kan svara på detta men om det är någon som har svaret så vill jag gärna veta. Själv skulle det kännas tryggt med siffror under alla år å andra sidan kan det vara kul att gambla. På denna punkt missnöjd.

Löneökning gäller retroaktivt och utbetalas i ett engångsbelopp. Detta är ju bra men det är väl så det har varit förut också. Ingen förändring så att säga, varken till det bättre eller sämre. Det kommer kännas skönt att få en större summa pengar en månad kanske kan man då unna sig något speciellt. På denna punkt nöjd.

Så av fyra punkter så är jag nöjd på en punkt. 

Mitt råd till alla lärare är att inte åta sig några extra arbetsuppgifter utan att löneförhandla med din arbetsgivare. På flera ställen har jag hört lärare som har engagerat sig i olika projekt utan att få någon som helst ersättning och så ska det inte vara tycker jag. Engagerar man sig extra ska man också få ersättning på något sätt och jag föredrar att få ersättning i form av lön.

Etta annat tips är att ta ut all övertid som du får i form av pengar, inte tid. Varför kanske du frågar. Arbetsgivaren vill gärna att du kvittar tid med tid men vad händer om du går hem tidigare någon dag? Jo det är ju din planeringstid som försvinner. Planeringstiden ska vi hålla heligt om ni förstår vad jag menar. Detsamma gäller att vikariera under sin planeringstid. Självklart ska vi ställa upp för varandra men om jag skulle vikariera under min planeringstid så vill jag få tillbaka den på något sätt och då blir det övertid som arbetsgivaren måste godkänna.