tisdag 23 oktober 2012

Kursdag

Idag var jag på kurs hela dagen. Det var ganska jobbigt att bara sitta still och lyssna. Men jag fick dock lyssna på de högsta bossarna inom skolvärlden i Västerås.

Först ut var Eva Wetterstrand direktör för proAros. Hon informerade om själva organisationen och gav mycket siffror på hur det såg ut i dagsläget. Bland annat sade hon att Dexter var gammalmodigt och kommer att ersättas av ett annat verktyg efter årsskiftet. Likaså Pluggnet kommer tas bort och ersättas av ett verktyg som heter skolsidan. Wetterstrand pratade en del om konkurrensen med friskolorna och att vi än så länge har ganska hög marknadsandel i våra olika skolverksamheter. Hon pratade kort om skolpengen, att den skulle öka för att kunna matcha det nya avtalet. Hon sa också att Västerås kommun går in med 20 miljoner för att öka lärarlönerna.

Eva tackade för sig och dagen fortsatte med andra personer som ville informera om just sitt område.  Medarbetarpolicyn togs upp vilket kort innebär att vi arbetstagare har vissa skyldigheter och rättigheter.

Medarbetarsamtal togs också upp och sades vara grunden för det kommande lönesamtalet. Dock blir det inget lönesamtal i år då den nya lönen ska snabbt komma ut till medarbetarna.

Stefan Fredriksson informerade kort om ekonomin vilket låg på minus. När jag frågade Fredriksson hur proAros hade tänkt vända trenden svarade han att trenden har redan vänt och att vi hamnade på minus för att vi har färre elever och stora lokaler som kostar hyra. Enligt Fredriksson var organisationen inte tillräckligt snabb på att förändra sig när de förlorade elever till friskolorna.

Sara Degervall informerade om kommunikation och pratade om att varumärket är grunden för verksamheten. Degervall lyfte tree andra faktorer som enligt henne var viktiga: Visionen, verksamhetsidé och kärnvärden. Kundfokus lyftes också och Degervall uppmanade oss att fråga oss själva, vad vill kunden ha och veta om vår verksamhet. Degervall pratade också om hur vi ska förhålla oss till media och att hon och de andra informatörerna står gärna till tjänst när det gäller kontakt med tex. VLT. Hon rekommenderade också att vidta försiktighet om vi skulle bli kontaktade av VLT i någon fråga. "Be att få återkomma och samtala med arbetsgivaren innan du pratar med pressen" uppmanade hon oss.

Efter lunchen blev det dags för lite juridik av Chefsjuristen Lena Grapp och skoljuristen Rosanna Rothstein. De berättade att det finns styrdokument på tre nivåer, Nationell, kommun och nämndnivå. Nämnden kan i sin tur delegera ansvar om beslut till rektorerna. De informerade kort om den nya skollagen, nya betygsskalan och att det nu har införts ökade disciplinära åtgärder för eleverna. Även dessa damer pratade om det sjunkande elevantalet och att Västerås hade väldigt många friskolor. De klargjorde också att det inte är kommunen som säger nej till friskolor det gör skolverket. Det är skolverket som godkänner eller inte godkänner nya friskolor. De informerade också om anmälningsskyldigheten, att den ska vara skriftlig och att flera anmälningar kan få socialtjänsten att öka tempot i ärendet. De tog också upp om vilka handlingar som är offentliga och vilka som går under sekretess. IUP är tex. en offentlig handling medans åtgärdsprogram går under sekretess. De pratade en del om att vi har yttrandefrihet i större utsträckning än de som arbetar på friskolorna.

Jag ställde påståendet yttrandefrihet kontra lojalitetsplikten. Grapp tog ordet och sa att som medarbetare har du ingen lojalitetsplikt. Då svarade jag att vi tidigare under dagen har blivit uppmanade att först gå till vår arbetsgivare om vi blir kontaktade av media. Vi ska använda proAros informatörer i kontakt med media osv. För en kort sekund blev hon ställd men svarade att vi har yttrandefrihet men vi ska använda den på ett klokt sätt.

Representanter för de olika skolverksamheterna intog salen och Teddy kunde inte närvara då hans fru låg på förlossningsbordet. Representanterna berättade om läget inom de olika verksamheterna och mycket siffror redovisades. Bla. att Engelska skolan tog 300 elever vilket naturligtvis får konsekvenser för den kommunala verksamheterna. Gamla Wennztrömska har styckats i 6 delar och ska om några år helt flyttat ut ur lokalerna. Detta gör att gymnasieverksamheten går minus pga lokalkostnader.

Jag ställde en avslutande fråga: Vi har fått höra om minskande elevantal och den hårda konkurrensen från friskolorna. Vad har proAros för strategi för att behålla sina elever? Jag tror nämligen att vi förlorar elever i och med att eleverna tvingas byta skola. Jag förespråkar F-9 skolor där eleverna får gå hela sin obligatoriska skolgång under ett och samma tak. Detta tror jag skapar större trygghet för både elever och föräldrar och vi förlorar inga elever pga. skolbyten. Leif Larsson svarade att den frågan ligger på förhandlingsbordet hos våra politiker.

Nu blev det en massa text och jobbar du inom skolvärlden så kan detta vara intressant, kanske för andra också. jag tyckte iaf. att det var mycket intressant och tänk om man i framtiden kunde få en plats bland de höga stolarna och kunna påverka lite. Det vore något för lilla mig.