fredag 16 augusti 2013

Förskoleklass och fritids för 6åringar och föräldralediga

Sonen är nu 6 år och ska börja i förskoleklass. En spännande tid med mycket som ska planeras och fixas. Sonen är minst sagt förväntansfull och längtar efter att få träffa sina kompisar från förskolan och lära sig bokstäver, siffror och en massa annat.

Men något irriterar mig i ögat och det är att sonen inte får någon tid alls på fritids. Eller det kanske inte stör mig utan det som stör mig är att han inte får äta lunch tillsammans med sina kompisar i den stora och spännande matsalen. Eller....när jag nu tänker på det så kanske det inte riktigt är det heller som stör mig. Det som stör mig är att det är skillnad mellan kommunerna hur många timmar sitt barn får ha skolomsorg.

I Hallstahammar är det 15h /vecka förskoleklass och då ingår inte lunch. :(
I Surahammar får barnen vara i förskoleklass mellan 8-12 och då ingår lunch. :)
I Köping får barnet vara i förskoleklass mellan 8:15-13:00 och då ingår lunch. :)!
I Västerås får barnet vara i förskoleklass 15h/vecka + 10h på fritids i veckan. !!!! :)

Av dessa fyra kommuner så är det bara Västerås som erbjuder fritids för barn som har en förälder som är föräldraledig. Jag tycker att Västerås kommun ska ha en eloge och de andra kommunerna borde ta sig en funderare varför de inte följer Västerås exempel. Hur motiverar ni att barnen inte ska få äta mat tillsammans med sina klasskompisar.

Ska detta vara något att bråka om? Nej kanske inte. Det är väl bara att acceptera att det är på detta viset men det stör mig att det inte är lika i alla kommuner. Det borde iaf vara lika i samma län.

Nu är jag själv lärare och jag tycker att matsituationen är otroligt viktig för dessa små juveler som just har börjat sin långa resa genom vårt utbildningssystem och därför ska denna start börja på bästa tänkbara sätt. Att få äta lunch tillsammans med sina klasskompisar ska enligt mig vara en självklarhet på varje skola för alla elever.