lördag 5 januari 2013

En vecka extra per läsår för att öka läsinlärningen

Detta föreslår Annika Eclund, ledare för KD:s skolgrupp, Från 60-talet har antalet undervisningstimmar i svenska minskat från 1800 till 1500 timmar.

Eklund poängterar att läsinlärningen och läsförståelsen ligger till grund för att inhämta kunskaper i de andra skolämnena som tex SO och NO.

Läs hela artikeln genom att klicka på länken nedan.

utöka undervisningstimmarna

Så här ser jag på det:

Vi alla vet att svenska elever i svenska skolor i Sverige inte har så bra studieresultat om man jämför med andra länder i Europa. För att verkligen ta tag i problemet har jag några förslag på förändringar. jag har inte beräknat eventuella kostnader eller organisatoriska följder men här kommer dem.

1. Antalet elever per undervisningsgrupp bör minska. Det gör att läraren hinner hjälpa, se, bekräfta och följa upp elevernas studieresultat bättre.

2. Resurslärare, specialpedagoger på varje skola. Det är ett krav att det finns minst en resurslärare och en specialpedagog på varje skola eller enhet. Detta skulle göra att elever som har stora svårigheter med läs -och skrivinlärningen kan få extra stöd.

3. "Husvikarie". Det ska finnas en husvikarie på varje skola eller enhet som kan vikariera när någon pedagog är sjuk. Detta skulle göra att eleverna får samma vikarie hela tiden, vikarien känner eleverna, arbetsformer och även innehåll. det blir också lättare att kommunicera mellan vikarien och pedagogen ifråga.

4. Föräldrarnas stöd. Föräldrarna får inte ge bort hela ansvaret till skolan. Eleverna behöver få hjälp med läxor, läsningen, skrivningen ja i alla ämnen. Jag vet att det kan vara svårt för vissa föräldrar att hinna men jag tror att det handlar om prioriteringar. När eleverna spenderar fler timmar i föreningsverksamheter som fotboll, hockey, innebandy och simning har prioriteringen blivit lite fel.

5. Minskade administrativa uppgifter. jag har inget emot att undervisa. Det var därför jag en gång blev lärare. Det jag däremot har svårigheter för är alla kringuppgifter som vi lärare har blivit ålagda. Jag er gärna att politikerna utökar antalet undervisningstimmar i mitt ämne men då vill jag samtidigt att mina administrativa uppgifter minskar.

Det finns säkert fler förändringar som är nödvändiga men dessa 5 tror jag kan betyda mycket för den svenska skolan.

Somnade i soffan...

Igår somnade jag och frun i soffan som på den gamla goda tiden. Frun hade gått och lagt sig i sängen och det är möjligt att hon sa till mig att göra detsamma. Men jag vaknade 7 på soffan och tänkte för mig själv. Går jag upp nu och lägger mig så kommer säkert kidzen att väcka mig om ett tag.

Jah chansade och gick och la mig i sängen, halv tio kommer storprinsen och väcker mig. Han ville ha hjälp med att dra upp en dragkedja på sin tröja. När jag hade hjälpt honom gick han ner och slog på tvn.

Kort därefter hör man den ljuva rösten av lillprinsen som ropar pappa, pappa. Då var det bara at gå upp och fortsätta dagen i ett mer aktivt tillstånd.

Jag har fått någon konstig känsla i kroppen, jag känner för att gå några ronder mot säcken idag. Det var ett tag sen jag kände så, det ska bli härligt att få slå lite.