torsdag 2 augusti 2012

Öka lärarnas inflytande

Finns det anledning att bli arg, frustrerad och ledsen när det ser ut som det gör i skolvärlden?

Elever spottar, sparkar, kastar sand och skriker en massa otrevliga ord efter lärare. Läraren själv kan inte göra så mycket än bara lyssna på orden, ta emot spotten på t-shirten och undvika slagen och sanden som flyger mot ansiktet.

Det är dags att vi lärare får lite mer auktoritet i vårt yrke och då menar jag inte att slå tillbaka eller straffa eleverna genom kvarsittning eller läxor nej vi måste höja professionen lite mer.

Jag tror det handlar om att vi lärare har makten att gå in och hjälpa elever,föräldrar och hela familjen genom stöd av olika slag.

När elever handlar på det här viset så tror jag att hela familjen behöver professionell hjälp. Det är en hjälp som de inte kan få inom skolans ramar. Vad ska då vi lärare göra? Jo vi ska serva med kontakter till organisationer som kan ge den specifika hjälpen som individen men också familjen behöver. Jag tycker att det ska vara en familjs skyldighet att ta emot hjälpen när ens eget barn inte funkar i skolan.

Jag är inte ledsen över oss lärares situation, jag är ledsen över elevernas situation. De behöver hjälp och de behöver hjälp nu. Det är en hjälp som de inte får inom skolans väggar och visst finns det skolor som visst har hjälpt sina elever men jag menar generellt.

Om jag skulle göra en undersökning på 100 skolor med en enda fråga:
Får de barn som har socioemotionella svårigheter den hjälp som de behöver?
Så tror jag att flertalet skolor skulle svara nej. Naturligtvis behöver denna fråga följas upp med ett antal andra frågor för att belysa elevernas behov och den hjälp de får.

Vad vill jag då säga? Jo...våra elever som har socioemotionella svårigheter behöver professionell hjälp och det är en hjälp som skolan inte har kompetens för. Vi lärare och alla som arbetar inom skolan på något sätt ska vara ett stöd för familjen och vårt stöd är bla. att slussa familjen vidare till professionella inom ramen för familjeproblematik.

Mycket mer skulle kunna sägas inom detta ämne och min förhoppning är att någon med lite mer inflytande än lilla jag får sin röst hörd och skapar debatt.