torsdag 31 maj 2012

Jesus - sann Gud och sann människa del 6.

17. Kunde Gud vara i himlen och på jorden samtidigt?

Gud var på jorden som Jesus och samtidigt i himlen samtidigt. Eftersom Gud till sitt väsen kan vara allestädes närvarande så var inte detta ett problem. Vi kan se en antydan till detta i det Jesus sa samtidigt som han var på jorden.
  • Joh 3:13: ”Ingen har stigit upp till himlen utom han som kom ner från himlen, Människosonen som är i himlen.”
Men om nu Jesus inte skulle vara Gud (som en del hävdar), hur kunde då Jesus lova att han skulle vara närvarande där två eller fler är samlade i hans namn? Det måste vara ganska många som är samlade i Jesu namn samtidigt i vår värld idag. Det här tyder också på att Jesus och Gud är av samma väsen.
  • Matt 18:20: ”Ty där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem."
Nästa Bibelord vittnar på samma sätt.
  • Matt 28:20: ”…jag är med er alla dagar intill tidens slut.”

18. Varför bad Jesus till Fadern om han själv var Gud?

Att Jesus bad ser jag som naturligt eftersom han också vill ge oss en förebild på hur vi skall leva (”Var så till sinnes som Kristus Jesus var” Fil 2:5). Men framför allt valde Gud att lämna sitt majestät i himlen och antog en enkel mänsklig gestalt för att dela vårt öde på jorden. Då gjorde han sig beroende av allt vi är beroende av. Så när vi frågar om varför Jesus bad när han själv var Gud så bör vi också fråga varför han då åt och drack. Nej, Gud klev helt in i en människas situation för att dela vårt öde! Han var beroende av både mat, dryck och bön. Han frestades och prövades i allt. Men på en avgörande punkt skiljer han sig från oss: han syndade inte!
  • Fil 2:5-7: ”Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyte utan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människa”

  • Hebr 4:15: ”Ty vi har inte en överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som blev frestad i allt liksom vi, men utan synd.”

19. Varför sa inte Jesus det rakt ut? Men alla skall förstå detta när Jesus kommer tillbaka

Du kanske har funderat över varför aldrig Jesus sa det rakt ut att han är Gud? Kanske du då tänker att han inte är Gud bara för att han inte sa det rakt ut? Det är sant, Jesus talade nästan aldrig talade i klartext om någonting; han talade istället ofta i liknelser. Varför då? Jo, för att endast de som vill förstå skall förstå. Det sa han i bl.a. Matt 13:10-17. Så därför tror jag att Jesus medvetet även dolde sanningen om sig själv som Gud genom att kalla sig för "Guds Son”, ”Människosonen” och ”Messias"Läs gärna Matt 13:10-17 och fundera över detta. Vi skall ta ett parallellställe:
  • Luk 8:10: ”Han svarade: ’Ni har fått nåden att förstå Guds rikes hemligheter, men de andra får dem i liknelser, för att de skall se och ändå inte se och höra och ändå inte förstå.’ ”
Tar vi inte emot Guds rikes hemligheter (att Jesus är Gud är den största tror jag) som barn, så ligger en slöja för våra ögon. Gud uppenbarar sig bara fullt ut för den som är som ett barn i tron. Gud kunde valt att säga det rakt ut: "Hej, här är jag, och det är jag som är Bibelns Gud och er Skapare, men nu har jag kommit ner till er i mänsklig gestalt. Coolt va!". Men han valde att lägga denna sanning bakom en slöja, precis som sanningen om den fulla frälsningen, yttersta tiden, Jesus återkomst, himmel och helvete m.m. Så han kallade sig istället "Guds Son”, ”Människosonen” och ”Messias".
Den som alltså med all sin intellektuella förmåga försöker greppa Guds rikes hemligheter kommer att gå bet. Detta måste tas emot som ett barn. Men visst, det kan vara svårt att förstå varför Gud har så många olika namn i Bibeln. Men en dag skall Gud vara en och Guds namn vara ett, vilket vi strax skall se. Vem är det som kommer i Sak 14:5-6?
  • ”Då skall HERREN, min Gud, komma och alla heliga med dig. Det skall ske på den dagen att ljuset blir borta, himlens ljus skall förmörkas.”
Ja, vi ser att det är Herren Gud som kommer med alla ”sina heliga” en dag när himmelen förmörkats. Vi skall jämföra detta Bibelord med några liknande verser i NT.
  • Matt 24:29-30: ”Strax efter de dagarnas nöd skall solen förmörkas och månen inte ge sitt sken. Stjärnorna skall falla från himlen, och himlens krafter skall skakas. Då skall Människosonens tecken synas på himlen, och jordens alla folk skall jämra sig, när de ser Människosonen komma på himlens moln med stor makt och härlighet.”

  • 1 Tess 3:13: ”… när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga.”
Skall då både Herren Gud och Jesus komma med alla sina heliga på var sin dag när himmelen förmörkats? Självklart inte! Alla dessa Bibelord handlar om Jesu återkomst till jorden, och vi förstår av detta att Herren Gud och Jesus är samma person.
Sedan hoppar vi fram några verser i Sakarjas kapitel 14.
  • Sak 14:9: "HERREN skall vara konung över hela jorden. På den dagen skall det ske: HERREN är en och hans namn är ett."
Vid denna tidpunkt skall alla jordens folk förstå att Jesus och Herren Gud är den samme; Guds rikes största hemlighet avtäcks inför hela världen! Det betyder inte att alla kommer att bli frälsta, men alla skall tvingas böja sig inför Gud. En del i ödmjukhet och glädje, andra i förfäran.
Fil 2:9-11: ”Därför har också Gud upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn, för att i Jesu namn alla knän skall böja sig, i himlen och på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herren.”

bibelfokus.se