torsdag 18 oktober 2012

Blossom Tainton Lindquist

Var på Aros Congrescenter och lyssnade på Blossom om att bry sig om sin kropp för ingen annan gör det.

Tainton intog scenen på ett ödmjukt och fint sett. Hon presenterade sig på ett snabbt, koncist sätt nästan lite militäriskt. Gift, 3 barn, hund, älskar naturen, rider, skonr 40, 176 cm, tar 100kg i marklyft och gör 100 burpees på 9 minuter.

Tainton berättade om sin barndom och uppväxt och sa att hon hade en bra barndom. Men det var några saker som hon skulle störa sig på. Sitt namn var en sak. Blossom var inte det namnet hon ville ha och när hon var borta på läger eller där ingen annan kände henne så gick hon under namnet Birgitta. Det blev ju lite konstigt för personerna hon träffade när de senare i livet fick se henne i tv rutan och då under namnet Blossom.

Blossom var inte heller så nöjd med sitt hår. Hon ville ha rakt fint hår, inte affro. Längden blev nästa problem. Hon var ett huvud längre en alla andra i hennes kompiskrets och hon ville absolut inte vara längst. Blossoms dröm var att bli en balettdansös med fint rakt hår, små fötter och mycket, mycket kortare.

Blossom kom som tur var ut ur hennes barndom och fick mer insikt om livet. Det blev dags att acceptera sig själv som man är och göra det bästa av situationen.

Tainton föreläste om toppform och toppform börjar alltid i huvudet i det mentala. Tainton berättade att hon ofta träffar personer som berättar att de vill komma i toppform. Enligt Tainton är det ett fel sätt att tänka på. Enligt henne ska man tänka "jag är i toppform" Detta fick vi i publiken högt basunera ut i kör.

Enligt Blossom finns det 6 steg tipp toppform, följande:
1. Tanken
2. Andningen
3. Vätska
4. Kost och näring
5. Motion
6. Sömn

Tainton berättade att vi svenskar har blivit så bekväma. Vi pratar om förändring men vi orkar inte genomföra den. Enligt Tainton tar det 21 dagar att skapa en förändring tex. inte äta socker.

Nedan följer kort om vad Blossom sa om de olika stegen:
Tanken - allt börjar i det mentala. Har du inte rätt inställning, tankar så går det inte att fortsätta.
Andningen - Det är viktigt att vi ibland verkligen andas ut och vilar. Vi är så stressade och beredda på att fightas att vi ibland inte har tid att återhämta oss.
Vätska - drick vatten!! 1dl/timme eller 0,03 liter/kg/dag. Man kan säga att Tainton predikade till mig. jag tycker verkligen inte om vatten och enda gången jag dricker vatten är när jag har tränat.
Kost och näring - Vi blir vad vi äter har vi alla hört men Tainton menade också att vi blir också hur vi äter. Tainton gav en dröm bild om hur det ska vara när man äter en måltid. Lugn och ro, tuggar maten ordentligt och verkligen smakar på maten. Blossom rekommenderade 80/20-reglen. 20% fest, godis m.m. men de andra 80% tänk på vad du äter. Hon förespråkade också 24h-fasta för att kalibrera magen, ungefär som en omstart på datorn. Tainton sa att alla dieter fungerar men det hon tyckte var intressant att titta på var konsekvenserna för dessa dieter. Vilket pris får man betala för de olika dieterna. LCHF var enligt Tainton en diet som har ett väldigt högt pris. Många som följer den dieten får hjärt- kärlproblem.
Motion - Funktionell träning!!
Sömn - upplever du dig ständigt trött så kanske du behöver fundera om du behöver göra någon förändring. Power naps max 20 minuter och inte för sent på eftermiddagen så du inte rubbar din nattsömn.


Några sköna uttryck från föreläsningen:
Fake it until you make it.
En lögn som sägs flera gånger blir en sanning.
Om du inte bryr dig om din kropp, vem tror du kommer göra det då?
Din hälsa är ditt ansvar.
Den enda sanna kunskapen är den upplevda.

Efter föreläsningen fick jag en kort pratstund med Blossom. Varför inte ta tillfället i akt och prata lite hälsa och motion med någon som vet och har hållit på länge. Innan jag gick till bilen så fick jag Blossoms autograf i mitt kollegieblock.

Jag kan rekommendera er alla att gå och lyssna på Blossom om ni får tillfälle.