onsdag 23 maj 2012

StarCraft2 ranking update


#1
(1529)
Park HyunWu
STARTALE
Statistik: 80-42 (66%)
#2
(1491)
Park SuHo
MVP
Statistik: 106-33 (76%)
#3
 (1483)
Jeong JongHyun
Incredible Miracle
Statistik: 128-45 (74%)
#4
 (1477)
Song HyunDeok
Liquid
Statistik: 80-45 (64%)
#5
 (1465)
Lee JeongHun
Prime
Statistik: 202-79 (72%)
#6
(1417)
Won EiSak
StarTale
Statistik: 34-23 (60%)
#7
(1411)
Moon SeongWon
Slayers
Statistik: 113-42 (73%)
#8
(1385)
Lee WonPyo
STARTALE
Statistik: 53-33 (62%)
#9
(1382)
Jeong MinSu
MVP
Statistik: 70-50 (58%)
#10
(1376)
Lim JaeDeok
Incredible Miracle
Statistik: 79-48 (62%)

Jesus - sann Gud och sann människa del 1.

Denna text tar upp vem Jesus är och vad han har gjort för oss. Den är skriven av Lennart Jareteg.
För att den är ganska lång och omfattande så kommer jag dela upp hans text i mindre delar.

Inledning

Allra först vill jag säga att du bör skaffa dig en god Bibelöversättning innan du kan göra ett bra studium i den här frågan. Jag rekommenderar Svenska Folkbibeln eftersom den är betydligt mer grundtexttrogen än både 1917-års Bibel och Bibel 2000 (och NT81). Reformationsbibelns NT är kanske ännu bättre i flera avseenden. Varför det är så kan du läsa om i mitt dokument om Grundtexter och översättningar.
Den viktigaste frågan i den kristna tron är vem Jesus verkligen är. Kristendom utan Kristus i den bemärkelsen att Jesus ÄR Kristus, sann Gud och sann människa, är ingen sann kristendom. Du ser att jag kraftigt betonar ÄR, och det gör jag för att peka på att Jesus är identisk med Kristus. (Ordet Kristus härstammar från grekiskan och betyder "Den smorde". Från hebreiskan har vi fått ordet "Messias" som har samma betydelse)
I snart 2000 år har Jesu lärjungar trott och bekänt Jesus som både sann Gud och sann människa; att Jesus ÄR Kristus/Messias, Gamla testamentets Gud uppenbarad i mänsklig gestalt, Gud själv som besökte sin skapelse. En kardinaltext för denna tro är Fil 2:6-11:
  • "Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyte utan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människa ödmjukade sig och blev lydig ända till döden - döden på korset. Därför har också Gud upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn, för att i Jesu namn alla knän skall böja sig, i himlen och på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herren."
Denna tro är beviset på att man är en sann pånyttfödd kristen. Det ser vi i följande Bibelord:
  • 1 Joh 5:1: "Var och en som tror att Jesus ÄR Kristus, han är född av Gud"
Denna för kristendomen helt avgörande tro ifrågasätts allt oftare. Ibland sker det med diffusa påståenden om att treenighetsläran minsann inte är Biblisk då ordet "treenighet" inte återfinns i Bibeln. Man menar också att det var Katolska kyrkan som uppfann treenighetsläran. För den som tar avstånd från Katolska kyrkans olika villfarelser kan det låta skrämmande att det var den Kyrkan som uppfann treenighetsläran, men frågan är ju om detta påstående verkligen är sant. Från flera s.k. messianska rörelser (kristna som mer eller mindre följer regler, seder och bruk från judendomen) sägs att den ”apostoliska kyrkan”, d.v.s. den första kristna församlingen, inte trodde på Jesus som Gud, och att en och annan kyrkofader inte heller trodde så. Därmed menar dessa rörelser att vi idag måste tillbaka till denna urkristna tro där Jesus inte är Gud. Men frågan måste ju istället vara vad Bibeln visar oss. Det blir också ett bevis på vad den första församlingen trodde jämte många kyrkofäder. Även om det i katolicismen finns en enormt stor mängd allvarliga villfarelser så finns där så klart också sanningar. Så funkar de flesta villfarna kyrkor, samfund och rörelser.
Så i det här dokumentet vill jag lyfta fram väldigt många Bibelord som pekar på att Jesus är Kristus/Messias och Gud uppenbarad i mänsklig gestalt, vilket också betyder att det finns en sanning om en treenig Gud i Bibeln, en enda Gud som uppenbarar sig på tre olika sätt: Fadern, Sonen och den Helige Ande. På sätt och vis är det fel att försöka argumentera för denna tro på ett intellektuellt plan eftersom detta inte är något som Gud uppenbarar för lärda och kloka utan bara för de som är som barn. Insikt om vem Jesus är kommer alltså inte som resultat av ett pluggande eller resonerande utan som en gåva från Gud när han drar undan täckelset för våra ögon. Så min förhoppning är att du vill ta emot detta budskap i all ödmjukhet som ett barn. Då skall Gud öppna dina ögon – om du nu tycker att detta är ett budskap som är svårt att ta emot.
  • Luk 10:22: ”Allt har min Fader överlämnat åt mig. Och ingen vet vem Sonen är utom Fadern, och ingen vet vem Fadern är utom Sonen och den som Sonen vill uppenbara honom för.”

  • Matt 18:3: "Amen säger jag er: Om ni inte omvänder er och blir som barn, kommer ni inte in i himmelriket."

1. Varför är denna tro så viktig?

Varför är det då vikigt med denna tro på att Jesus är Kristus och Gud? Jo, det handlar om vår frälsning. Det är vad vi kan utläsa av Jesu ord i Joh 8:24.
  • Joh 8:24: "Därför sade jag till er att ni kommer att dö i era synder. Ty om ni inte tror att Jag Är, skall ni dö i era synder."
Det viktigaste i en sund och äkta kristen tro är tron på att Jesus är JAG ÄR, JHWH (Jahwe), Gamla testamentets Gud uppenbarad i mänsklig gestalt. Om vi inte tror att Jesus är Gud, kommer inte vår tro att leda till frälsning utan till att vi dör i synd. Det är vad jag ser att Jesus säger i detta Bibelord. (I 1917-års översättning och Bibel 2000 står "att ni tror att jag är den jag är". Detta är inte i enlighet med grundtexten.) Om du allstå inte tror att Jesus är Gud, så tror du att någon som är mindre än Gud är din frälsare. Ser du det allvarliga i en sådan tro? Och ser du det stora i att tro att Jesus är Gud, och att det därmed är Gud själv som är vår frälsare? I GT säger Herren Gud dessutom att HAN är vår ende frälsare.
  • Hos 13:4: "Jag är HERREN, din Gud, alltsedan du var i Egyptens land. Du skall inte veta av någon annan Gud än mig, och ingen annan frälsare finns än jag."
Det är när denna tro på Jesus korrumperas som vi kan bli som allra mest bedragna och hamna i riktigt allvarliga villoläror och sekter. Eftersom vi nu tycks leva i det stora avfallets tid (som 2 Tess 2:1-12 talar om) så gäller det att vara mer vaksam på villoläror än någonsin tidigare, och särskilt när det gäller läror som förringar Jesus och upphöjer människor till gudar eller kristus-gestalter. Falska profeter och villoläror tränger sig idag in i den kristna kyrkan på bredare front och lömskare än någonsin tidigare. Det som är den gemensamma grunden för alla dessa villoläror är just att Jesu gudom förringas eller stryks helt och att människan upphöjs till någon slags gudomlig nivå. Vi kan fånga allvaret i följande Bibelord:
  • 2 Joh 7: ”Ty många bedragare har gått ut i världen, och de bekänner inte att Jesus är Kristus, som har kommit i köttet. En sådan är Bedragaren, Antikrist.”
Att bekänna att Jesus ÄR Kristus är det samma som att bekänna att Jesus är Gud i mänsklig gestalt (som vi skall se senare). Om vi tittar på vad olika villoläror för fram för syn på Jesus så kan vi även av det förstå vad som är villfarelse angående Jesu person. Alla de sammanhang/religioner jag nu räknar upp bekänner inte fullt ut att Jesus är Gud uppenbarad i mänsklig skepnad: New age, mormonerna, Jehovas vittnen, frimurarna, hinduismen, bahai, islam, trosrörelsen, messianska rörelser, mfl. Inom flera av dessa rörelser är t.ex. Jesus endast en pånyttfödd människa eller ett sändebud i ett ”kristus-ämbete”. Om du därför hör att en förkunnare eller ett sammanhang i kristenheten börjar stappla på orden när det gäller att bekänna Jesus som Gud, då skall du veta att de är på väg att sätta sig i samma båt som ovanstående sammanhang. Det är bevis nog för att något är på väg att gå helt galet. Judarna har inte heller denna bekännelse idag, men de kommer att få den i den yttersta tiden enligt Guds plan (se Sak 12:10), så därför sätter jag inte dem i samma båt som de övriga.
Faran med att inte bekänna att Jesus ÄR Kristus/Messias och Gud i mänsklig gestalt kan bli tydlig om man t.ex. studerar vad som undervisas inom New age. Där sägs att Jesus bara var en vanlig människa, men som genom att han uppnådde en särskilt hög grad av andligt medvetande ikläddes sin Kristus-roll. Så inom New age är ”Kristus” i princip bara är ett ämbete som vilken människa som helst kan ikläda sig, eller en ande som inkarnerar i olika människor, vilket också kommer att hävdas i den yttersta tiden då Antikrist kommer att utge sig för att vara Messias och Gud. Antikrist kan från grekiskans anti-christos översättas till ”istället-för-kristus”. Men New age undervisar även att vi människor är mer eller mindre som Kristus genom att alla har det gudomliga inom sig. Känner du till trosrörelsen så vet du att där finns i princip samma undervisning, att Jesus är en pånyttfödd människa och att vi alla är som gudar.
Så den bästa vaccinationen mot att dras med i den avfallets ekumenik som leder fram till att hela världen tar emot Antikrist som messias och gud, är att bekänna att Jesus var, är och alltid kommer att vara Kristus, Gud i mänsklig gestalt, i samma kropp som Jesus uppstod i. Han reinkarnerade inte efter sin död. Han uppstod i samma kropp, dock förhärligad. Ingen annan kan bli Kristus, den rollen har Gud reserverat för sig själv för all tid.
  • Joh 8:58: ”Han [Jesus] svarade: ’Sannerligen, jag säger er: jag är och jag var innan Abraham blev till.’ " NT 81
En annan orsak till varför denna syn på Jesus som Gud kommen i mänsklig gestalt är viktig, är för att få rätt syn på Guds försoningsverk genom Jesu död på korset. Om Jesus bara var en vanlig människa som fick ett särskilt ”kristus-ämbete” eller uppdrag, då var inte hans korsdöd något märkvärdigt. Då kunde ju var och ens egen död gälla som försoning. Men om det nu var den Gud som gav oss Mose lag (vilken ingen klarar att följa till 100%) som kom i mänsklig kropp och tog straffet på sig själv, då var detta det högsta offer som kan hittas både innanför och utanför universum. Då kan vi förstå varför detta offer - att Gud var i Kristus och försonade människan med sig själv – är det enda som Gud accepterar som giltigt för att vi skall bli frälsta. Då kan vi förstå varför Jesus är enda vägen till Gud och evigt liv. Ingen kan sätta sig över det faktum att Gud själv valde att betala priset för ditt och mitt eviga liv. Och det här får vi ta emot i tro, helt gratis!

2. Treenigheten

När vi nu söker efter Jesu gudomlighet skall jag börja med den lära som för många blivit en stötesten, och det är treenighetsläran. Den säger oss att Gud är en, men att han kan uppenbara sig på tre olika sätt: Fadern, Sonen och den Helige Ande. Nu är det helt sant att ordet treenighet inte förekommer i Bibeln exakt så. Men om vi betänker vad treenig betyder så kan vi lättare se att detta faktiskt förekommer. Tre-enig betyder ju att ”tre är eniga” eller att ”tre är ett”, inte sant? Detta kan vi hitta i korrekt översatta Biblar.
Innan vi letar fram ordet om treenigheten så skall vi bara minnas vad som är sagt om Jesus, att han är Ordet som blev kött. (Även här ser vi att Jesus är Gud)
  • Joh 1:1-3: ”I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till.”

  • Joh 1:14: ”Och Ordet blev kött och bodde bland oss”
Läs nu 1 Joh 5:7-8 i din Bibel så skall du se att där troligen står något om ”Anden, vattnet och blodet”. Men om vi läser i t.ex. King James Bibel står där:
  • ”For there are three that bear record in heaven, the Father, the Word, and the Holy Ghost: and these three are one.”
Här ser vi tydligt att Fadern, Sonen (Ordet som blev kött) och Anden är ett, alltså tre som är ett, tre som är eniga, eller om vi vill treenigheten. Varför är det då annorlunda i våra nya Biblars översättning? Jo, kortfattat kan jag säga att det beror på att yngre översättningar utgår från en nyare manipulerad grekisk grundtext där man medvetet velat dölja treenigheten och sanningen om Jesus. I äldre Biblars översättning har man utgått från den grekiska grundtext som kallas ”majoritetstexten” och som av många Bibelforskare anses vara den äldsta, mest kompletta och korrekta. Luther använde majoritetstexten för sin översättning och så gjordes för svenska Biblar före 1917-års översättning. Vill du läsa mer om detta problem med olika grundtexter så kan du göra det i mitt dokument Grundtexter och översättningar.
I den nya s.k. Reformationsbibeln (som utgått från Karl XII:s Bibel) står det då:
  • 1 Joh 5:7-8: ”Ty tre är de som vittnar i himlen: Fadern, Ordet och den Helige Ande och dessa tre är ett.”
Det här ordet klingar samma budskap som det som Jesus själv sa:
  • Joh 10:30: ”Jag och Fadern är ett."
Treenigheten framskymtar även i missionsbefallningen:
  • Matt 28:19: ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn”
Här tycker jag man kan fråga sig vad som menas med Faderns, Sonens och den Helige Andes NAMN. Det skall vi se lite närmare på i nästa punkt.
Men låt oss även stanna till inför Bibelns allra första vers: "I begynnelsen skapade Gud himmel och jord". Det är faktiskt en lite omtvistad fråga hur denna lilla mening skall tolkas. I den hebreiska grundtexten kan vi se att ordet elohim (översatt till "Gud") står i en pluralform. Däremot står det hebreiska ordet bara' (översatt till "skapade") i singularis. Jag är ju ingen teolog, men för min del för ordet elohim tanken till den treenige Guden: Fadern, Sonen och Anden. Och ordet bara' säger mig att den treenigen Guden är ändå EN och agerar i allt som EN. Det var EN Gud som skapade. Därför kan Bibelns första vers ändå vara logisk, inte minst i ljuset av Nya Testamentets bild av Gud. Jesus var ju en del i skapelsen liksom Fadern och Anden. Det står om Jesus i Heb 1:2: "genom honom [Jesus] har han [Fadern] också skapat världen". Och i Kol 1:16 står det "Allt är skapat genom honom [Jesus] och till honom." Det kan vara intressant att notera att ordet elohim dessutom är det tredje ordet från Bibelns början när man läser i den hebreiska grundtexten. Kanske det också är Guds signal till oss om treenigheten? Ja, du får själv värdera substansen i detta lilla resonemang utifrån BIbelns första vers.
Jag vill också nämna något som en del för fram, nämligen att treenigheten skulle härstamma från hedendom, men det är att tänka bakvänt. Det är istället ett bevis för att satan redan tidigt hade viss insikt och även fick lov att komma med vilseledande kopior. T.ex. finns nattvardsliknande ritual i tidig hedendom (före Jesu tid), likaså finns i hedendomen död- och uppståndelseberättelser, men det betyder ju inte att motsvarande saker i kristendomen är kopior från hedendomen, eller hur?

3. Faderns, Sonens och den Helige Andes NAMN

Jesus säger följande till oss i missionsbefallningen:
  • Matt 28:19: ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn
Vi kristna tar så ofta Bibelord och rabblar dessa ordagrant i stället för att göra som Jesus sa. Att läsa ”Fader vår…” ordagrant är ett exempel. Där avsåg inte Jesus att vi skulle säga exakt som han; han gav oss bara ett exempel på hur enkel vår bön skall vara. På motsvarande sätt är det med missionsbefallningen. När vi döper en person så läser vi innantill exakt vad Jesus sa: ” i Faderns och Sonens och den helige Andes namn”. Men borde vi inte fråga oss vad som är den treenige Gudens namn och sedan döpa i detta namn? Det är ju inte att säga deras namn när man bara nämner dessa tre personligheter hos Gud. Vilket NAMN är Faderns och Sonens och den helige Andes gemensamma namn? Det handlar inte om tre namn, ty ordet ”namn” står i singularis i den grekiska grundtexten, vilket vi inte kan uppfatta i svensk text eftersom ”namn” är samma i singularis och pluralis. Spännande va? Fadern, Sonen och Anden har ett enda och gemensamt namn! Vad är då detta? Jo, det måste vara ”namnet som är över alla andra namn” (Fil 2:9), något högre namn kan ju inte finnas.
Låt oss då se på hur apostlarna döpte människor. I vilket namn döpte de? Sa apostlarna: ”jag döper dig i Faderns och Sonens och den helige Andes namn”? Låt oss se på några Bibelord:
  • Apg 2:38: ”Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva.”

  • Apg 10:48: Och han [Petrus] befallde att de skulle döpas i Jesu Kristi namn.”

  • Apg 19:5: ”När de fick höra detta döptes de i Herren Jesu namn.”
Det här var efter Jesu himmelsfärd och efter första pingstdagen. Detta var när den kristna församlingen levde som allra friskast. Och vi ser här hur apostlarna hade uppfattat Jesu ord om att döpa i ” i Faderns och Sonens och den helige Andes namn”: de döpte i Jesu namn!
Vi tittar tillbaka på följande Bibelord:
  • 1 Joh 5:7-8: ”Ty tre är de som vittnar i himlen: Fadern, Ordet och den Helige Ande och dessa tre är ett.” (Reformationsbibeln)
Gud är både Fader, Son och Helig Ande. Dessa tre är ett, och vi kan på goda grunder säga att Gud i vår värld gett sig själv – den treenige Guden – namnet över alla andra namn: namnet Jesus!
Jesus är Gud. Jesus representerar hela gudomen. Det är också därför det är Jesus som döper oss i sin Helige Ande, som också kallas ”Kristi Ande” och Herrens Ande”.
  • Matt 3:11: ”Jag döper er i vatten till omvändelse, men den som kommer efter mig är starkare än jag. Jag är inte ens värd att ta av honom hans sandaler. Han [Jesus] skall döpa er i den helige Ande och i eld.”

  • Rom 8:9: ”Ni däremot lever inte efter köttet utan efter Anden, eftersom Guds Ande bor i er. Den som inte har Kristi Ande tillhör inte honom.”

  • 2 Kor 3:17: ”Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet.”
Guds namn skall bli ETT
Den som söker sanningen (Matt 7:7), omvänder sig till Herren och låter honom dra undan den slöja som skymmer det klara seendet (2 Kor 3:14-16), kan redan idag få se och förstå inneörden av att Jesus är Gud kommen i mänsklig gestalt. Men det kommer en dag då alla skall se och förstå detta. Vid Jesu återkomst skall förvirringen om Gud, hans namn och vem Jesus är vara borta. Alla blir dock inte frälsta! Idag är det många som tvivlar på Jesu gudom, inte minst det judiska folket. Men då Jesus kommer tillbaka har judarna förstått vem Jesus är. Gud säger om sig själv i GT att "då skall de se upp till MIG som de genomborrat" (Sak 12:10). Vid den här tiden skall alla folk förstå att Gud är EN och hans namn är ETT, och då blir Guds namn förmodligen "Jesus" eftersom det är namnet över alla andra namn (Fil 2:9). Vid denna tid kommer alla andra religioners gudar och gudsnamn falla platt till marken!
  • Sak 12:4, 12:5: "På den dagen skall han stå med sina fötter på Oljeberget... Då skall HERREN, min Gud, komma och alla heliga med dig."
  • Sak 14:9: "HERREN skall vara konung över hela jorden. På den dagen skall det ske: HERREN är en och hans namn är ett."
Nu skall vi titta på ett antal Bibelord som visar att Jesus är Bibelns Gud som kommit i mänsklig gestalt.

Lukasevangeliet på vers kapitel 22

                                       Planering att röja Jesus ur vägen
                                       I templet på dagarna folkskarorna Jesus hör och ser
                                       på kvällar till olivberget för övernattning sig beger
                                       Präster och skriftlärda vill snarast honom ur vägen röja
                                       om möjligt ej till efter påskhögtid det hela fördröja
                                       men för folkets reaktion de stor rädsla har
                                       då for Satan in i Judas, som en av de tolv var
                                       Översteprästernas, tempelvaktens ärende  han går
                                       plan för Jesu överlämnande av honom de nu får
                                       Förhandling om överlämnadet och betalningen  resultat ger
                                       Judas nu efter tillfälle då folket ej är närvarande ser
                                        (Luk. 22)


                                      Påskmåltiden förbereds                                
                                      Så kom det osyrade brödets dag
                                      med slakt av påsklamm enligt Mose lag
                                      Jesus sänder Petrus och Johannes på uppdrag
                                      Gå och gör i ordning påskmåltid nu idag
                                   
                                      Hur ska vi göra, vi har ju ingen plats att vara på
                                      Till stan ska ni gå, där efter man med vattenkruka gå
                                      till ägaren av huset, där han går in, säger ni så
                                      Mästaren frågar var han påskmåltiden kan äta få
                         
                                      Han visar rum i övervåningen som färdigt är
                                      måltiden förbereder och färdigställer ni där
                                      De gick, fann att allt var som han sagt
                                      allt var för dem helt tillrättalagt
                                      (Luk.22)

                                      Måltiden
                                      Måltiden färdig står
                                      till bords de går
                                      Jag längtar efter att fira måltiden med er
                                      innan jag inledning på mitt lidande ser

                                      Jag kommer här inte att äta den mer
                                      förrän Guds rike i fulländning den ger
                                      De räcker honom så bägaren och han tackar Gud och sa
                                      ej något mer av det som från vinstocken kommer jag att ta
                                      förrän jag i Guds rike det tar
                                      där allt då sin fullkomning nått har

                                      Han tar ett bröd, tackar Gud och dem ger
                                      detta är min kropp som jag för er utger      
                                      I bägaren jag det nya förbundet ger
                                      detta är mitt blod som jag nu för er utger

                                      Den som förråder är med mig här
                                      tillsammans här vid bordet med är
                                      Människosonen den väg som är bestämd går
                                      men ve den som förråder och mot honom står
                                      De frågande inför varandra stå
                                      vem det kan vara kan de ej förstå
                                      (Luk 22)


                                       Vem är störst                                    
                                       Vem av oss räknas först
                                       och kan anses störst
                                       diskussion de har
                                       och får av Jesus svar

                                       Kungar uppträder över folket som herrar och härförare
                                       och de kallar sig ofta och gärna för folkets välgörare
                       
                                       Annorlunda är det mer
                                       med nytt perspektiv ni ser
                                       den som störst bland er vill vara
                                       ska som den yngste förfara
                                       Som ledare, ska ni tjäna
                                       de andra alltid betjäna

                                       Vem är störst den som ligger till bords eller den som tjänar
                                       jag är mitt ibland er och ständigt och jämt er betjänar

                                       Ni hos mig stannat kvar
                                       under prövningens dar
                                       och samma kungavärdighet ni får
                                       som min himmelske fader mig består

                                       I mitt rike ska ni vid mitt bord äta och dricka få
                                       Domare ska ni där vara, få troner att sitta på
                                       (Luk. 22.)


                                      Petrus förnekelse förutsägs
                                      Jesus ett budskap till Petrus har
                                      han har som vanligt ett självsäkert svar
                                      Satan kommer er att som vete sålla
                                      men jag har bett om att din tro ska hålla
                                      och när du en gång vänt tillbaka
                                      låt dina bröder din styrka smaka

                                      Simon svarade, Herre för Dig
                                      är jag beredd att offra mig
                                      jag kan i fängelse och i döden gå
                                      -Jag säger, det är lätt att nu säga så
                                      men tuppen ska inte gala i natt
                                      förrän du mig tre gånger förnekat
                                      (Luk.22)

                                      Lärjungarnas svärd 

                                      Jag er uppdrag gav
                                      ni er ut begav
                                      stränga förhållningsorder ni då av mig fick
                                      ni utan penningpung, påse, sandaler gick
                                      behövde ni något sakna då?
                                      Nej, vi kände det inte alls så

                                      Nu ska ni penningpung ha
                                      påse och svärd är också bra
                                      sälj er mantel, för vad den värd
                                      gå sen iväg och köp er svärd
                                     "Han räknades till de laglösa" det står
                                      och skriftens ord nu i uppfyllelse går
                                      Herre två svärd vi har här
                                      han svarade, bra det är
                                      (Luk 22)                                   
                                    
                           

                                      
                                         Getsemane
                                       Efter måltiden han till Getsemane på Olivberget går
                                       och där lärjungarna av honom nu följande uppmaning får
                                       Be att ni inte utsätts för prov, som övermäktigt är
                                       Sedan går han ett stenkast bort och sin nöd i bön frambär
                                      Fader om Du vill, låt denna bägare gå från mej
                                       men inte som jag vill, utan jag vill lyssna till Dej

                                      I ångest han med allt större iver bad

                                      hans svett droppar som blod ner på markens blad
                                      När han till lärjungarna kommer tillbaka
                                      då måste han liv i de sovande skaka
                                      Att ni nu kan sova jag fattar ej
                                      ni skulle ju vaka och be med mej        
                                      (Luk. 22)


                                 

                                       Jesus Fängslas
                                       Medan han med dem samtalar kommer en stor folkhop hit
                                       Han som heter Judas, en av de tolv, har väglett dem dit
                                       Judas går fram till Jesus för att ge honom en kyss
                                       Förråder du mig med kyss, du som var med mig nyss

                                       De som är med honom ser vad som händer
                                       och en av de tolv nu sitt svärd använder
                                       Hugger av översteprästens tjänarares högra öra
                                       Han säger det räcker, helar öra genom att vidröra

                                       Med svärd och påkar som mot rövare har ni gått
                                       fast jag dagligen nära er i templet har stått
                                       lyfte ni inte er hand mot mig där
                                       nu är tiden för mörkrets makt här
                                       (Luk. 22)

                                       Petrus förnekar

                                       De griper Jesus och till översteprästens hus honom för
                                       Petrus på behörigt avstånd i folkhopens utkant sig rör
                                       Till en värmande eld på gården många sig drar
                                       Petrus har till denna skara anslutit sig har

                                       En tjänsteflicka honom igenkänner
                                       Du var en av den mannens nära vänner
                                       Petrus helt och hållet detta förnekar
                                       men så någon, på nytt, honom utpekar
                                       Du hans vänner tillhör
                                       Det jag inte alls gör

                                       En timma senare han där, åter igen, pekas ut
                                       men Petrus ivrigt förnekar, precis som han gjort förut

                                      Petrus nu hör en galande tupp och möter då Jesu blick
                                      kommer ihåg vad han kvällen innan av honom höra fick
                                      Innan tuppen gal har du tre gånger förnekat mig
                                      han går ut och gråter bittert, helt nere känner sig
                                      (Luk.22) 
    

                                
                                       Vakterna hånar Jesus
                                       Männen som Jesus där bevakar
                                       sin latenta sadism bejakar
                                       genom att honom slå
                                       och psykiskt sig förgå

                                       Bindel för ögonen han får
                                       därefter någon honom slår
                                       vem som slår dig du vet
                                       om du är en profet
                                       Glåpord han hela tiden får
                                       och grymma övergrepp de begår
                                       (Luk. 22)

                                       Inför stora rådet

                                       När det dagas de honom inför rådet för
                                       och där de påbörjar med honom ett förhör
                                       Om du är Messias så säg oss det då
                                       om jag säger det, tror ni inte ändå

                                       Skulle jag till er ställa någon fråga
                                       så skulle ni mig inte svara våga
                                       Men jag säger er, härefter människosonen ska,
                                       platsen på gudomliga maktens högra sida ha

                                       Du är Guds son alltså
                                       Ni själva säger så
                                       Efter detta vi här hör och ser
                                       behöver vi inga vittnen fler
                                       (Luk. 22)