måndag 30 september 2013

Plusfamiljen

Min Kusin David tar striden när föräldrarna inte orkar. Heja David!!!

"Livet ska flyta på"

Familjeliv Publicerad 30 september 2013 i Helsingborgs Dagblad
 
Foto av: Sara Ostlund 
 
Två dagar efter att artikeln publicerats i HD i våras ringde David Söderlund, som driver assistansbolaget Plusfamiljen i Stockholm, på dörren hos familjen Ekendahl Thorén i Höganäs. Så fort han hade läst reportaget kontaktade han dem - och bokade plats på flyget.
– Det är oerhört tragiskt att Benjamins familj hade kommit i kläm. Ingen hade hjälpt dem och det hade gått för långt, definitivt, säger han.
Samma dag de träffades för första gången anställdes Benjamins första assistent. Sedan dess har familjen även en koordinator från Plusfamiljen som tar hand om kontakter med skola, myndigheter och alla andra instanser som blir inblandade när man har ett barn med många olika funktionshinder.
– Jag insåg direkt att Benjamin behövde assistans dygnet runt. De hade haft fem timmar i veckan, vilket var ett stort skämt, säger David Söderlund.
De 69 timmar i veckan som Försäkringskassan sedan dess gått in med är också för lite, menar David Söderlund.
– Det mest rimliga är dubbelt så mycket. Benjamin har ett naturligt sömnbehov på fyra timmar per dygn. Resterande tid ska han ha hjälp!
– Målet är att familjen ska komma upp till ett normalläge och få en tillvaro som ligger så nära ett vanligt familjeliv man kan komma. Livet ska flyta på.
David Söderlund, som själv har ett barn med behov av assistans dygnet runt, tycker att de instanser som Benjamins föräldrar hittills kommit i kontakt med har betett sig illa. Enligt hans mening borde någon ha sett att familjen var i skriande behov av hjälp och gått in med insatser redan när Benjamin fick sin diagnos vid tre års ålder.
– När man är så trött som man bara kan vara när man har ett svårt funktionshindrat barn, är det en enorm kraftansträngning att skicka in en ansökan om hjälp. Blir det då fel i en formulering eller man får ett nej för att man har sökt utifrån fel lagtext, finns det inte någon energi kvar. Då måste någon utifrån agera.
Det hjälper enligt David Söderlund inte att visa föräldrarna vilka lagar som gäller.
– Vi har valt att hjälpa dem hela vägen. Det är vi som tar striden med myndigheterna. Tar reda på vad som gäller, skickar in ansökningar, ifrågasätter, överklagar, ser till att familjer med funktionshindrade barn får sina rättigheter.
– Vi gör det som föräldrarna skulle gjort om de hade orkat. Vi orkar!


Källa: http://hd.se/familjeliv/2013/09/30/livet-ska-flyta-pa/
 

HLR

Här kommer några tips på vad du ska göra om du är först vid en olycka:
  M - medvetandekoll: försök få kontakt med personen ifråga.
  A - andningskoll: undersök om personen ifråga andas eller inte
  P - påkalla hjälp: ropa på hjälp

Om personen andas lägger du personen i stabilt sidoläge så att personen får fria luftvägar.
Om personen däremot inte andas påbörjar du hjärt- och lungräddning.

Tidigt larm till 112 kan vara avgörande om personen överlever eller inte.

Många tror att hjärtkompressioner kan starta hjärtat igen vid ett hjärtstopp men så är det inte. Hjärtat kan bara startas med hjälp av en hjärtstartare (defibrillator).

 Hur många kompressioner ska jag göra?
  30 kompressioner i 100takt

Hur många inblås ska jag göra?
  2 inblås

Varför är det viktigt att fria luftvägarna?
  Om personen tex. ligger på rygg och kräks så kommer kräket att rinna ner i luftstrupen och   personen kommer att drunkna. När personen ligger i stabilt sidoläge kommer spyorna att rinna ut ur munnen och chansen att personen överlever ökar markant. 

Naturligtvis finns det mycket mer att säga om detta och under en kurs blir det frågor och diskussioner vilket också kan vara mycket givande.

Jag uppmanar er alla att gå en HLR-kurs så du har beredskap när olyckan är framme.